Lesmateriaal

Op zoek naar inspiratie voor een goede les? In deze lessenbank vind je uitgewerkte lessen met bijbehorend lesmateriaal en toetsen. De lessen zijn gerubriceerd op filosofisch domein, werkvorm en leerniveau. Gebruik de zoekfilters of zoek op trefwoord om snel te vinden wat je zoekt. Toetsen zijn vergrendeld en zijn alleen toegankelijk als je ingelogd bent.

Heb je zelf nog een les of toets waar je enthousiast over bent en die je graag zou willen delen met collega’s? Neem dan contact op met de redactie van de lessenbank via lesmateriaal[at]vfvo.nl.


GLVM – H8 Habermas, Rutte en het Rijnlandse model – ET 41, 42, 45 en 46

De begrippen ‘instituties’, ‘rationaliteit’ en ‘communicatief handelen’ worden door leerlingen zelf onderzocht aan de hand van een casus over Mark Rutte en dividendbelasting.

Kernbegrippen

Angelsaksisch modelcommunicatieve rationaliteitharde institutiesinstrumentele rationaliteitJürgen HabermasRijnlands modelzachte instituties

Lessenreeks Natuurfilosofie: Descartes en Naess

De leerlingen leren nadenken over wat ‘natuur’ betekent, via een introductie tot de filosofieën van René Descartes en Arne Naess. Zij interviewen iemand die bij de natuur betrokken is en leren dit interview kritisch te interpreteren.

Kernbegrippen

Descartesdiepe ecologieNaessnatuurnatuurfilosofie

Rawls Sluier van onwetendheid 3

Leerlingen houden een presentatie over Rawls’ gedachte-experiment van de Sluier van onwetendheid n.av. een filmpje van The School of Life en een zelfstandige opdracht.

Kernbegrippen

Rawlssluier van onwetendheid

GLVM – H1 Wie is er verantwoordelijk op de vrije markt?

Kernbegrippen

Introductieles GLVMverantwoordelijkheidVrije markt

Gettier-gevallen

In deze les lezen je leerlingen na een korte introductie zelf het artikel “Is Justified True Belief Knowledge?” (in het Engels) van Edmund Gettier. Ze maken er opdrachten bij, de waarheidsgevoeligheidseis wordt geïntroduceerd en leerlingen leren deze toepassen.

Kernbegrippen

gettiernozickrechtvaardigingstandaarddefinitie van kenniswaarheidsgevoeligheidseis

Lessenserie filosofische antropologie

Lessenserie Filosofische Antropologie van de hand van Martin Struik. Over identiteit en nature-nurture; over mensbeelden van Aristoteles, monotheïsme, Romantiek tot evolutiebiologie, Freud en het existentialisme; over het probleem van bewustzijn, intentionaliteit en denkende computers tot Nietzsche en het leven als kunstwerk en Spinoza over vrije wil.

Kernbegrippen

antropologieAristotelesAugustinusbewustzijnChinese KamerDarwinDawkinsDescartesevolutieexistentialismeFreudHumeidentiteitintionaliteitmensbeeldennature nurtureNietzscheRomantiekRousseauSartreSearleSpinozaTuring