6/4/2021

Het grote plaatje: documentaire met en over eindexamenleerlingen filosofie

Hoe ziet het grote plaatje eruit als je aan het begin van je volwassen leven staat? Hoe blijf je jezelf te midden van de grote verwachtingen van anderen? Wat geeft je leven zin? Aan de hand van deze vragen volgt Misha Beliën in ‘Het grote plaatje’ een aantal leerlingen uit de examenklas Filosofie. Samen gaan ze op zoek naar de zin en onzin van het leven.

“Je hebt achttien jaar lang de tutorial gevolgd en ineens zit je in het échte spel. En dan weet je bij gód niet wat je moet doen…” Aan het woord is Luuk, een creatieve gamer die droomt van een eigen ontwerpstudio, ‘als hij later groot is’.

Dat later komt voor Luuk en de andere jongeren in ‘Het grote plaatje’ ineens akelig dichtbij, nu ze examen doen en horen te weten wat ze met hun leven willen. Waaruit halen deze leerlingen van de examenklas Filosofie zin en betekenis? En welke rol speelt die ‘zin’ in hun keuzes?

Met zijn observerende stijl volgt filmmaker Misha Beliën drie van de jongeren op nauwe voet: Louise, die op 8-jarige leeftijd een onmogelijk keuze moest maken: blijf ik wonen bij mijn vader of moeder? We leren Maud kennen, die in haar liefde voor de natuur een manier zoekt om om te gaan met haar onzekerheid. En we zoomen in op Jaro, die 50% kans heeft op een hersenziekte. Dezelfde ziekte waaraan zijn vader lijdt en die hun relatie ernstig verstoort.

Tussen deze verhalen door komen ook hun klasgenoten aan het woord. De verwarrende gebeurtenissen in hun leven en hun zingevingsvragen zijn soms pijnlijk herkenbaar en actueel. Waar haal ik in deze corona crisis de motivatie en zin vandaan om wat van mijn leven te maken? Wat doen de perfecte plaatjes op social media met mijn emoties? En hoe blijf ik bij mezelf te midden van de grote verwachtingen die de maatschappij van mij heeft? Kortom: hoe pas ik in het plaatje?

Ondertussen vult filosoof Ad Verbrugge (universitair hoofddocent aan de VU) de verhalen aan met bespiegelingen rondom zin. En we zien Louise, Maud en Jaro rust vinden bij een meditatiecursus, begeleid door boeddhistisch geestelijk verzorger Rozanne van der Veur. Zo krijgt de kijker geleidelijk het gevoel dat de elementen van een zinvol bestaan ‘op hun plek vallen’. In het grote plaatje dus.

De documentaire werd zondag 4 april uitgezonden op NPO2 en is terug te kijken via deze link.