24/11/2020

Leerlingen in gesprek met Bruno Latour

Vanavond heeft Bruno Latour de prestigieuze Spinozalens in ontvangst mogen nemen ter ere van zijn filosofisch werk. Eerder vandaag ging een aantal leerlingen van verschillende scholen in gesprek met Latour naar aanleiding van een workshop georganiseerd in samenwerking met de Ambassade van de Noordzee en Building Conversations.

Geïnspireerd door Latours idee van een parlement van de dingen waarin niet-menselijke actoren een politieke stem in de democratie kunnen krijgen, gingen leerlingen in een workshop aan de slag met de gevolgen van de containerramp van de MSC Zoe in de Noordzee. In een korte lessenserie maakten leerlingen kennis met het denken van Latour en het idee van politieke representatie van niet-mensen. Vervolgens werden leerlingen in de workshop uitgedaagd om stem te geven aan verschillende actoren als de zee, bruinvissen, plankton, plastickorrels en bewoners van de Waddeneilanden.

Meer informatie over het parlement van de dingen, de projecten van Ambassade van de Noordzee en de lessenserie over de containerramp vind je hier: https://www.ambassadevandenoordzee.nl/parlementp/home-parlement-van-de-dingen/