26/5/2020

Maand van de Filosofie: juni 2020

Juni is de Maand van de Filosofie 2020 met het thema ‘het uur van de waarheid’. Juist in deze tijden is het belangrijk om waarheid van leugens te onderscheiden. Maar hoe doe je dat en wie bepaalt wat waarheid is? Daarover wordt nagedacht tijdens de Maand van de Filosofie. Dit jaar vanwege de coronamaatregelen met minder fysieke bijeenkomsten dan anders, maar ook op afstand valt er genoeg te lezen en te zien. Houd de sociale media in de gaten voor de beste lees-en kijktips tijdens de Maand van de Filosofie.

Publicaties Maand van de Filosofie 2020:

  • Vanaf 1 juni is het essay van de Maand van de Filosofie overal verkrijgbaar. Dit jaar werd het geschreven door de Pools-Vlaamse filosoof Alicja Gescinska. In dit essay komt zij in verzet tegen politieke leugens en nepnieuws, maar meer factchecken is volgens haar niet de oplossing. Niet het verspreiden van onjuiste informatie op zichzelf is het grootste probleem, maar de malafide intenties waarmee dat gepaard gaat. De echte malaise van onze tijd is een gebrek aan waarachtigheid.
  • Dit jaar werd het kinderboek van de Maand van de Filosofie geschreven door Annelies Verbeke. Het verhaal over Katinka en haar verzinsels laat kinderen vanaf 8 jaar nadenken over waarheid en leugens. Achterin het boek staan filosofische vragen over de waarheid die een mooie aanleiding vormen voor gesprekken met het hele gezin.
  • Filosofie Magazine maakte een speciale editie over het thema waarheid. In het themanummer schrijft Denker des Vaderlands Daan Roovers over de status van de wetenschap, pleit Alicja Gescinska voor meer waarachtigheid en maakt Coen Simon korte metten met factchecken. Want controleren is goed, maar vertrouwen is beter.

Highlights uit het programma juni 2020:

  • 9 juni | 19:30 Opening Maand van de Filosofie met Alicja Gescinska en Marli Huijer
  • 13 juni | 20:00 Filosofische ontmoeting ‘Denken over waarheid’ met Alicja Gescinska
  • 21 juni | 20:00 Uitreiking Socratesbeker