270320

Geannuleerd – Agora – Dag voor de filosofie voor scholieren

Wegens de nationale maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen is deze activiteit geannuleerd.

—————

Voor de vijfde keer organiseren filosofiedocenten Jesje De Schepper, Margot Ellenbroek, Martin Struik, Daan Minderman en Ine Raangs, Agora, de Dag voor de Filosofie voor scholieren.

Agora is bedacht om leerlingen te laten merken dat filosofie niet iets is wat je (vooral) uit boeken leert op school, maar dat het juist ook iets is dat je kan meemaken en waaraan je mee kan doen. Leerlingen maken kennis met eigenzinnige denkers, “echte” filosofen en met elkaar, in een afwisselend (keuze)programma. Wij maken gebruik maken van de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, de Oude Manhuispoort, op loopafstand van het Centraal Station, en het is dit jaar op vrijdag 27 maart.

Het thema is, in navolging van de Maand van de Filosofie, “Het uur van de waarheid”. Hier omheen zijn er lezingen van onder ander Floris van de Berg over klimaatscepticisme, Tim Miechels over de opkomst van het geloof in de Platte Aarde, Jaron Schoone over indoctrinatie in het onderwijs, en het grote waarheidsdebat: modernisme versus postmodernisme. Ook is er uiteraard een programma voor de examenkandidaten. In de openingslezingen spreekt Ad Verbrugge over het goede leven en de vrije markt voor V6, en Philippe Boekstal verzorgt een lezing over het onderwerp IK voor H5.

Verder zijn er geblinddoekte dialogen waarvoor  leerlingen zich kunnen inschrijven en er is voor de tweede keer de Quest, een filosofische speurtocht rondom de gebouwen van de Oude Manhuispoort.

Via www.agorafilosofie.nl kun je het programma bekijken en tickets bestellen. Deze kosten 15 euro voor leerlingen en 45 euro voor docenten. Het is mogelijk om daarvoor de cultuurkaartgelden (CJP) te gebruiken, veel scholen hebben hiervoor een weinig gebruikt budget!