26/3/2020

Afronding schoolexamens: mondelinge examens en openboektentamens

Nu de het ministerie van OCW heeft laten weten dat de eindexamens dit schooljaar geen doorgang zullen vinden, wordt er op scholen naarstig overlegd over alternatieven. Als vereniging van filosofiedocenten willen we jullie daar graag bij ondersteunen door wederom zoveel mogelijk kennis te delen die we met zijn allen in huis hebben.

De overheid roept scholen op de schoolexamens zoveel mogelijk op afstand te doen. Velen van jullie zullen worstelen met de vraag hoe je dat het beste voor ons vak kunt organiseren. Twee voor de hand liggende mogelijkheden zijn mondelinge examens en openboektentamens.

Hieronder vind je links naar twee filmpjes van filosofiedocenten die met deze vormen al eerder ervaring hebben opgedaan:

Mondelinge examinering – Harm Tiggelaar                       Openboektoetsing – Philippe Boekstal

Daarnaast zijn we bezig een document op te stellen met tips voor het afnemen van openboektentamens en het afnemen van mondelinge examens. Hiervoor willen we je vragen alle ideeën die volgens jou bruikbaar zijn en al het bruikbare materiaal dat je hebt (toetsvragen, essay opdrachten, andersoortige opdrachten die leerlingen thuis kunnen maken) in te sturen naar lesmateriaal[at]vfvo.nl. Graag ontvangen wij je materiaal uiterlijk vrijdagavond (27 maart). Het document met tips zal vervolgens zo snel als mogelijk onder het kopje ‘Actueel’ op onze site te vinden zijn. Het toetsmateriaal verzamelen we achter de login onder het kopje ‘Toetsing’.

Op het forum is ook een pagina aangemaakt waar je met je vakcollega’s kunt bespreken wat te doen in deze situatie. Daarbij kun je sinds kort ook instellen dat je een mailtje krijgt als er een reactie geplaatst is op jouw post. Mocht je je login-gegevens van de website kwijt zijn, stuur dan een mail naar Nienke via ledenadministratie[at]vfvo.nl.