27/11/2018

Jonge Denkers 2019 gehuldigd

 

Bezwijken we onder een prestatiemaatschappij? Wil de mens zijn imperfectie niet onderkennen? Of moeten we juist onze gebreken vieren?

Dinsdagavond 27 november 2018 hielden de zeven nieuwe Jonge Denkers des Vaderlands in de Nieuwe Liefde (te Amsterdam) voordrachten over deze vragen. Faye Driebergen (Haganum), Franka de Bruin (Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Line Hut (SGC Comenius Leeuwarden), Max Hell (Het 4e Gymnasium Amsterdam), Noor Sebregts (Theresialyceum), Puck de Beer (Carolius Clusius College) en Thessa Fennema (Stellingwerf College) zijn dit jaar geselecteerd tot de nieuwe lichting.

Ze zijn geselecteerd uit een grote reeks inzendingen door filosofiedocenten uit heel Nederland. De vakjury, bestaande uit Anna Krans (Lemniscaat), Daan Roovers, Eveline Groot (Stichting Maand van de Filosofie), politicus Peter Kwint en Sake van der Wall (VFVO), beoordeelde dit jaar zowel artikelen als pitches over het thema ‘de gebrekkige mens – geluk of tragedie?’.

Voordat de Jonge Denkers officieel gehuldigd werden voelden de juryleden ze eerst nog kritisch aan de tand. Is het verband tussen de overvloed aan burn-outs en de drang naar perfectie een modern fenomeen of is het eigenlijk al veel ouder? Moeilijk om te zeggen als je nog jong bent. Toch wisten de Denkers – al dan niet met behulp van klassieke filosofen – hier een scherpe analyse op te geven. In een plenaire discussie plaatsten ze kanttekeningen bij veel vanzelfsprekendheden in het onderwijs: prestatiedruk, de cijfermentaliteit en de toetscultuur. Onderwerpen die schreeuwen om kritische reflectie.

De zeven Jonge Denkers zullen aankomend jaar volop deelnemen aan het filosofisch- en maatschappelijk debat. Zo kun je online en offline publicaties verwachten, als ook optredens op filosofische festivals.

Het bestuur van de VFVO is zowel alle docenten die hun leerlingen enthousiast hebben gemaakt om deel te nemen aan de essaywedstrijd dit jaar als de coördinatoren van De Jonge Denkers dit jaar (Chester, Bas en Jesse), zeer dankbaar voor hun inzet. Ook de docenten die hun leerlingen begeleid hebben tot aan en bij de grote finale verdienen een grote pluim. Me zijn allen hebben jullie ervoor gezorgd dat we weer zeven prachtige nieuwe Jonge Denkers des Vaderlands hebben. Geweldig!