Actueel

Avond De Jonge Denkers - 20 november (De Rode Hoed) 

Wie worden de eerste Jonge Denkers des Vaderlands, naast de senior Denker des Vaderlands René ten Bos? Kom naar deze spraakmakend avond van De Jonge Denkers - waar filosofieleerlingen zich zullen uitspreken over de actualiteit en het nieuwe thema van de Maand van de Filosofie in 2018: 'Verbeelding aan de macht.' Dit was de leus waarmee jongeren in 1968 de straat op gingen en de gevestigde orde tartten. Spreekt die leus nu, vijftig jaar later, nog steeds tot de verbeelding? Filosofieleerlingen uit het VO werden uitgenodigd te schrijven over de vraag: 'Wat zijn jouw idealen? Of kunnen we maar beter stoppen met idealistisch denken?'

Een filosofische vakjury heeft van deze landelijke wedstrijd de veertien beste columns gekozen. De schrijvers daarvan gaan vanavond met elkaar in gesprek en houden voordrachten. Degene die in woord en geschrift als besten uit de bus komen, zeven in totaal, zullen worden uitgeroepen tot De Jonge Denkers.

Kom kijken en wordt aan het denken gezet door deze aanstormende filosofische talenten - en ontdek wie in het voorjaar van 2018 De Jonge Denkers des Vaderlands zullen zijn. Meld je aan door een mail te sturen naar info@dejongedenkers.org.

 

VFVO-Conferentie: Identiteitsvorming in onderwijs! 

Hoe kunnen we als docent opgroeiende mensen helpen hun mens-zijn vorm te geven? Wat kan een school betekenen om een eigen identiteit te vinden in onze wereld? Kom ook naar een grootse conferentie over Identiteitsvorming in onderwijs! 

Onze Denker des Vaderlands, René ten Bos, zal ons prikkelen hoe school ons denken beïnvloed - gevolgd door vele workshops van filosofen, onderzoekers en onderwijs-deskundigen. Voor inspiratie én praktische handreikingen om bezig te gaan met de rol van identiteit in ons onderwijs. Tijd om ons dieper te verwonderen - wellicht de sleutel tot een antwoord? Doe mee!


(zie bij 'Onderwijs' voor de hele uitnodiging en praktische informatie)

 

 

Essaywedstrijd NVBe voor leerlingen bovenbouw HAVO/VWO

Ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarige bestaan organiseert de Nederlandse Vereniging voor Bio-ethiek (NVBe) een essaywedstrijd voor leerlingen van de bovenbouw van HAVO en VWO (klas 4 en hoger).

“Wat voor samenleving zie je voor je als je aan de toekomst denkt, en wat zullen daarin de bio-ethische kwesties zijn: kwesties van goed en kwaad betreffende het leven, de zorg, dieren, technologie? Denk out-of-the-box, laat je fantasie de vrije loop, vertel ons wat wij, van boven de 20, niet kúnnen weten! En werk het zo uit, dat wij het ook goed kunnen snappen.”

Zie bij 'Onderwijs' (volg menu links) voor meer informatie over de essaywedstrijd.

 

Filosofieles.nl 

In de loop van het huidige en volgend schooljaar zal er worden gebouwd aan een site met een groot bestand van filosofielessen, gemaakt, ingedeeld en geredigeerd door filosofiedocenten. We zoeken mensen die mee willen bouwen!  

Zie bij 'onderwijs' voor meer informatie over 'hoe, wie, waar, wanneer' - en om je aan te melden voor een of meerdere weekenden!  

 
copyright © 2010 Vereniging Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs. Alle rechten voorbehouden.